Welcome To My Blog

About Me

Powered by Blogger.
ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT DATANG KE SHAZ NZ CRAFT

MY FAVOURITE ARTICLES

EdyMart 
(Easy Do Your Marketing and Relationship Together)


Assalamualaikum kawan-kawan semua,

Bertemu lagi kita disini. Untuk pengetahuan kawan2 saya ingin berkongsikan info yang berguna untuk kawan2 semua. Baru-baru nie saya mula berjinak-jinak serta menyertai Edy Marketing iaitu sebuah komuniti usahawan. Edy Marketing adalah satu komuniti yang melahirkan usahawan secara offline dan online. Visi Edy Marketing ialah untuk menwujudkan usahawan yang maju dan berdaya saing sehingga ke peringkat antarabangsa.

Mula-mula saya amat ragu-ragu untuk menyertai Edy Marketing ini kerana kurang memahami konsep yang ditunjukkan oleh Team EdyMart . Jadi untuk mengetahui lebih lanjut saya memberanikan diri untuk bertanya sendiri kepada Pengurus EdyMart iaitu Encik Shamsurizam. Encik Shamsurizam menerangkan lebih lanjut tentang bagaimana konsep Edy Marketing dijalankan. Dari situ saya mula memahami konsep prasarana perniagaan internet di Edy Marketing. Ia amat mudah bagi yang baru nak berjinak-jinak dengan bidang perniagaan. 

Seperti yang diterangkan oleh Encik Shamsurizam, EdyMart adalah singkatan dari Easy Do Your Marketing and Relationship Together. Di mana dalam Komuniti EdyMart para usahawan dapat berniaga secara offline dan online serta menjalinkan hubungan yang erat bersama-sama usahawan yang lain. Dengan kata lain, sambil berniaga kita dapat mengeratkan silaturahim sesama usahawan bagi bertukar-tukar pendapat dan juga pandangan untuk memajukan perniagaan kita bersama dalam Edy Marketing. 

Setelah saya menjadi ahli dalam Komuniti EdyMart, saya memberanikan diri untuk menjadi pengedar Edy Marketing. Sebelum menjadi pengedar Edy Marketing saya membaca lebih lanjut cara-cara menjadi pengedar. Ianya amat mudah, seorang pengedar tidak perlu menyimpan segala stok-stok produk. Tapi hanya mempromosikan produk kepada para pembeli secara offline ataupun online. Para pengedar boleh mempromosikan barangan yang terdapat di Edy Marketing di laman sosial seperti facebook, fanpage di facebook, email dan juga forum .Selain itu sebagai pengedar Edy Marketing, boleh juga menjalankan promosi secara offline kepada pembeli dan pemborong dikedai-kedai. 

Di Edy Marketing juga pengedar boleh menjalankan perniagaan secara dropship iaitu kita mempromosikan produk kepada potential buyer kita tanpa menyimpan produk tersebut, bila ada pembeli kita hanya mengambil tempahan dan pihak Edy Marketing akan menghantar tempahan tersebut kepada pembeli. Jadi kita tidak perlu risau tetang kos penghantaran. Perniagaan secara dropship ini amat mudah dan hanya perlu modal yang sedikit sebagai pengedar. Kini perniagaan secara dropship ini telah Team EdyMart terapkan ke dalam kedai online yang baru-baru ini dilancarkan oleh Encik Shamsurizam. Kedai online ini dikenali sabagai EdyCart dimana pengedar hanya mempromosikan link shopping cart mereka secara online dan offline. Di kedai online ini pembeli akan membuat tempahan dan pihak Edy Marketing akan menguruskan tempahan tersebut secara online.

Ianya amat mudahkan, tidak perlu stok barangan, tidak perlu risau tentang kos penghantaran, tetapi hanya memerlukan modal yang sedikit dan hanya perlu membuat promosi....promosi...dan terus promosi.....Pihak Edy Marketing juga ada menyediakan personal coaching mengenai perniagaan internet secara mudah kepada para pengedar. Selain itu ada juga forum di blog Komuniti EdyMart untuk para usahawan bertukar-tukar pandangan dan pendapat sesama sendiri.

Kini saya bersyukur sebagai pengedar Edymart, banyak yang saya pelajari untuk jadi seorang usahawan walaupun secara part time. Ilmu yang ada ini amat berguna untuk saya kongsikan bersama-sama kawan-kawan sekalian. Insyallah dengan usaha kita boleh berjaya bersama-sama kerana Edy Merketing adalah untuk kita bersama. Amin...
Siri Panduan Pengiklanan 
(Panduan Adwords)

Assalamualaikum..... kawan2,

Saya ingin memperkenalkan Satu siri panduan pengiklanan yang boleh anda gunakan untuk meramaikan lagi pelawat ke laman web perniagaan anda. Jika anda telah mengunakan Google Adwords, anda boleh mendapatkan 70% lebih ramai pelawat ke laman web anda dengan kos yang lebih murah dan rendah. Ianya telah dibuktikan BERKESAN oleh Pakar Perniagaan Internet Malaysia. Mereka telah mencuba cara pengiklanan yang berkesan untuk memasarkan produk mereka. Jadi sekiranya kawan berminat...kawan2 boleh lah mencuba siri panduan pengiklanan ini yang dikenali sebagai Panduan Adwords


Dalam Panduan Adwords ini anda akan diajar tentang


 Bagaimana untuk membuka Akaun Google Adwords
 Bagaimana untuk membina iklan yang pertama.
 Bagaimana untuk memilih Keyword
 Bagaimana untuk menentukan bajet dan CPC
 Bagaimana untuk mengaktifkan Akaun Adwords
 Bagaimana caj dikenakan
 Bagaimana menguruskan Akaun Adwords
 Jenis Jenis Iklan
 Mengenali Tools Asas Adwords
 Tips memilih keyword
Kesilapan yang sering dilakukan

Jadi apa tunggu lagi. Jika ingin mencuba dapatkan panduan ini. Ia amat berguna....


Frekuensi pemikiran besar

Oleh: Irfan Khairi

http://www.irfankhairi.com

Pastinya anda pernah dengar kata-kata pakar motivasi untuk berfikir besar- Think big! Sekiranya pendapatan anda kini adalah RM3,000, bayangkan anda mampu memperolehi RM30,000. Sekiranya pendapatan anda adalah RM5,000, bayangkan pendapatan boleh mencecah RM50,000! Boleh kah anda bayangkan?
Untuk kebanyakan antara kita ianya adalah amat sukar! Bukannya senang untuk think big  Mana taknya, bertahun-tahun kita dalam lingkungan pendapatan yang “lebih kurang sama” sahaja, masakan pula hendak berangan pendapatan kita boleh berganda 10. Hendak meyakinkan diri, satu cerita, inikan pula kalau kita kongsikan matlamat “think big” kita dengan kawan, sudah tentunya kita hanya akan kena perli mereka.
Biarkan saya berkongsikan satu rahsia dengan anda: Berfikir besar adalah titik permulaan segala yang hebat berlaku! Ianya adalah amat penting untuk berfikir besar. Mengapa pendapatan atau kejayaan seseorang itu tidak cemerlang sepertimana yang diinginkan? Pastinya kerana mereka tidak fikir besar.
Saya teringat satu rancangan TV menjemput saya sebgaai tetamu baru-baru ini untuk berbicara tentang potensi diri, dan dalam rancangan tersebut, terdapat selingan temubual diluar studio dengan orang ramai. Penemubual bertanyakan pada seorang lelaki yang berpakaian kemeja segak, bertali leher. Penemubual bertanya “Bolehkah anda menjadi Jutawan?”. Jawapan yang diberikan “Insyaallah, dengan usaha yang lebih, mungkin saya akan capai hasrat saya itu satu hari nanti”
Tak lama kemudian, orang lain pula ditemubual. Kali ini, seorang lelaki yang memakai T Shirt dan berseluar jeans (kelihatan agak selekeh). Soalan yang sama ditanya “Boleh kah anda menjadi Jutawan?”. Jawapannya pula…. “er… er… saya tak pernah terfikir pula. Mana la tahu, kalau saya menang pertandingan ke… mungkin boleh jadi jutawan… er… tapi, tak tau la…”
Lelaki pertama memberi jawapan yang berfikiran besar. Manakala lelaki kedua memberi jawapan yang agak kurang memuaskan- jadi jutawan dengan menang pertandingan??
Jawapan yang mereka berikan mencerminkan personaliti dan fikiran masing-masing. Lelaki pertama kelihatan daripada pakainannya seperti seorang yang berjaya- pastinya seorang yang berfikir besar yang telah dicerminkan daripada jawapannya.
Manakala lelaki kedua pula, dari pakaiaannya yang agak selekeh mungkin tersangkut dalam keadaan keselekehan itu kerana berfikiran kecil!
Ketika saya di Universiti, saya sudah mula melatihkan diri untuk berfikir besar. Ya, berfikir besar adalah satu kebolehan yang boleh dipelajari dan bukan sesuatu yang sedia ada dalam seseorang. Secara tabiat, manusia tidak akan berfikir besar oleh kerana telah lama dan selesa dalam keadaan semasa. Tabiat manusia juga adalah sukar untuk diubahkan. Begitu juga minda dan fikiran manusia yang tidak suka diubah. Sekiranya “frekuensi” pemikiran seseorang itu suka berfikir kecil, maka, itulah keadaan yang sering difikirkan dan sukar diubah.


Sekiranya pula “frekuensi” pemikiran seseorang itu adalah besar, maka, dia akan sering berfikir yang besar-besar sahaja. Tahukah anda Donald Trump pernah kerugian dan berhutang US1billion? Ya, satu ketika dulu beliau hampir hilang segala-galanya (dan berhutang lagi!), tetapi, oleh kerana “frekuensi” pemikirannya yang besar membolehkannya memusingkan keadaan sehingga beliau memperolehi berbillion-billion kembali!
Ianya adalah agak bahaya sekiranya kita sering fikir kecil dan tidak pernah berfikir besar. Kalau fikir besar pun, biasanya sebesar mana yang kita yakin akan tercapai dengan mudah sahaja- dan tidak lebih daripada itu. Itulah keadaannya frekuensi berfikir kecil.
Manakala sekiranya kita keluar daripada keselesaan kita, kita fikir besar lebih jauh daripada apa yang kita boleh capai. Lebih hebat daripada apa yang kita inginkan dan lebih sukar daripada apa yang kita sering lakukan, maka, kita dapat melatihkan minda kita untuk berfikir dalam frekuensi fikiran besar.
Di sini saya ingin berikan sedikit latihan kepada anda:

Apakah matlamat anda yang paling besar yang anda boleh fikirkan, di mana anda yakin anda tidak akan gagal. Berhenti sebentar dan fikirkan soalan ini sebelum meneruskan bacaan...
“Apakah matlamat anda yang paling besar yang anda boleh fikirkan, di mana anda yakin anda tidak akan gagal.”
Jawapan yang anda miliki itu belum lagi berfikir besar. Dengan jawapan yang anda ada dalam fikiran anda, gandakan pencapaian matlamat itu 10 kali ganda lagi! Kini, itulah titik permulaan anda!
Tidak kira betapa jauhnya atau besarnya matlamat tersebut, fikir kan matlamat itu setiap hari mulai hari ini. Tidak kira betapa “kelakar”nya bunyinya kepada anda, berikan sedikit peluang untuk minda anda untuk melatihkan diri untuk berfikir dalam frekuensi fikiran besar.
Istilah mat salleh berbunyi, “Aim for the stars, if you miss, you will still reach the moon!”. Biarkan fikiran anda bebas berfikir besar sebesar-besarnya oleh kerana sekiranya ianya tidak capai pun, masih lagi tidak mengapa kerana, anda telah memberi peluang kepada diri anda meletakkan satu standard yang jauh lebih tinggi. Apa sahaja pencapaian sudah pastinya membanggakan. Itulah kehebatan berfikir dalam frekuensi fikiran besar!

*****************

Pakar perniagaan Internet, personaliti TV & radio, Irfan Khairi mendedahkan kaedah sebenar memulakan perniagaan Internet dari rumah di acara 2-hari Revolusi Perniagaan Internet. Sertai Revolusi Perniagaan Internet bersama Irfan Khairi dan ketahui bagaimana anda boleh menjalankan perniagaan Internet yang berjaya. Klik di sini untuk maklumat lanjut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...